De huidige rente, opkoopbescherming, de komst van de wetgoed-verhuuderschap. Het zijn allemaal onderwerpen die het beleggen in vastgoed hier in ons land er niet makkelijker op maken. Niet gek dus dat steeds meer beleggers de opties bekijken om te investeren in vastgoed buiten Nederland.
Spanje is al jaren een aantrekkelijk land voor Europeanen voor het aanschaffen van een tweede woning. Maar hoe liggen de kansen in Spanje om te investeren in Vastgoed? Deze vraag krijgen ik steeds vaker te horen, tijd dus om dit verder te onderzoeken.
Verhome Vastgoed verkoopt woningen in Spanje. Voornamelijk aan de Costa Blanca en Costa del Sol. Niet zozeer als beleggingspanden maar meer voor een tweede woning. Niet gek, want het klimaat in Spanje is het hele jaar heerlijk, alhoewel het in de zomer soms ook erg heet kan zijn. Maar fijn, we hadden het over beleggingspanden in Spanje. Is dit aantrekkelijk, welke gebieden zijn interessant, wat voor soort woningen? Etc. etc.
In de maand september ga ik naar Spanje toe en neem ik jullie graag mee om te onderzoeken waar de kansen liggen en wat er allemaal komt kijken bij het aankopen van een woning in Spanje. Uiteraard ga ik mijn collega Mike Inge opzoeken (die ook in Spanje met zijn kantoor in Alicante gevestigd is) om de mogelijkheden te bespreken en te weten te komen waar je allemaal aan moet denken.
Daarnaast bezoek ik een goede relatie van mij die al enkele jaren in Denia woont (Costa Blanca-Noord), een ervaren belegger die in Spanje actief is, super interessant dat hij zijn kennis, ervaring en expertise wil delen, en de mogelijkheden te bespreken voor een samenwerking.
Onderstaande vragen komen aan bod:
- Is het renderend om een woning te verhuren? En heb je hier een vergunning voor nodig?
- Is er in Spanje een keurmerk waar Spaanse makelaars aan verbonden zijn, zoals de in Nederlandse brancheorganisaties NVM en VBO.
- Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een woning? En wat bedragen deze?
- Als we een woning op het oog hebben hoe gaat het dan in zijn werking? Hoe zit het proces eruit?
- Wat is de rol van de notaris? In Spanje heb je een advocaat nodig bij het aankopen van een woning in Spanje, maar wat is zijn rol.
- Zijn er Nederlandssprekende advocaten en notariskantoren die Nederlanders goed kan begeleiden?
- Dient er een aanbetaling/ waarborgsom voldaan te worden na het tekenen van de koopakte?
- Hoe zit het met een energielabel in Spanje? Is deze verplicht en heeft de hoogte van het label invloed op de waarde van het onroerend goed?
- Als je een woning koopt, aan welke verzekeringen moet je dan denken?
- Als je een aankoopmakelaar inschakelt, is deze dan ook verantwoordelijk voor het zorgdragen van een goed onderzoek? En is de makelaar verplicht om alle gebreken en/of relevante informatie te vermelden?
- Kan je de koopsom vanuit een Nederlandse bankrekening betalen of dien je een Spaanse bankrekening te openen?
- Hoe zit het met belastingaangiftes? Moet je in Spanje belastingaangifte doen als je een woning koopt?
Nu ben ik zelf al redelijk bekend hoe het proces in zijn werking gaat om een woning te kopen in Spanje. Maar waar ik vooral meer over wil weten zijn de mogelijkheden om een woning te kopen, te verbouwen en weer met winst te verkopen. Zeg maar het Fix & Flip zoals ik dat hier in Nederland met regelmaat doe. Ik ben van mening (maar we gaan dit onderzoeken) dat het interessant kan zijn om een traditionele Spaanse woning te moderniseren en weer met winst te verkopen. Want eerlijk is eerlijk, als ik zie hoe de Spanjaarden hen woningen hebben ingericht word ik daar niet heel enthousiast van, maar goed, dat is mijn persoonlijke mening ;-)
Je ziet dat er ontzettend veel nieuwbouw wordt gebouwd in de Costa Blanca. Maar persoonlijk vind ik de charme van de Spaanse traditionele huizen veel sfeervoller. Het lijkt mij dus interessant om te weten waar je allemaal op moet letten en moet weten om een traditionele Spaanse woning te moderniseren en of hier markt voor is.
Er zijn veel vragen waar ik graag antwoord op wil krijgen, enkele zijn:
- Is er een verschil in de overdrachtsbelasting als je een woning als belegger koopt?
- Wat zijn de mogelijkheden om een ABC transactie in Spanje te doen?
- Kan je een fix & flip woning beter als particulier kopen of in een B.V.
- En als je dit met een B.V. doet is het dan handiger om dit met een Spaanse BV of een Nederlandse BV te doen.
- Krijg je (zoals hier in Nederland ook het geval is), de overdrachtsbelasting terug als je de woning binnen een bepaalde tijd weer verkoopt?
- Mag je de btw aftrekken bij het verbouwen van een woning?
- Hoe zit het met de winst die je maakt bij de verkoop? Welke fiscale regels zitten hieraan vast?
- Als je een woning met winst hebt verkocht, en je hebt dit met meerdere beleggers gekocht, is er dan een regeling zoals een winstdeling die we in Nederland kennen.
- Heb je hier vergunningen voor nodig, en wat is vergunning plichtig bij het verbouwen van een woning.
- Als je een woning hebt gekocht mag je deze dan ook eventueel verhuren?
- Wat als een bouwer zijn afspraken niet nakomt, kan je dit juridisch afdichten met contracten?
- Zijn er Spaanse banken die een beleggingspand financieren?
Kortom, er zijn veel vragen waar we (hopelijk) straks antwoord op krijgen. Ik ben heel benieuwd en kijk uit naar mijn trip. Wil je mijn trip volgen? Abonneer je dan op het YouTube kanaal van Verhome Vastgoed en mijn Instagram account, want ik zal mijn trip ook filmen (vloggen). Daarnaast wordt het natuurlijk allemaal via de Chepri nieuwsbrief en Chepri Social Media gedeeld!
Ik moet wel eerlijk bekennen dat het vloggen voor mij nieuw is, maar goed, veel wat nieuw is kan soms ook even spannend zijn ;-). Desalniettemin heb ik er zin in en deel ik graag mijn ervaring met jullie!
Meld je dus aan en blijf op de hoogte!
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.verhomevastgoed.nl
Vastgoedspecialisten in Arnhem e.o. sinds 1998 | |
Adres | Emmastraat 4, 6881 ST Velp |
Telefoon | 085 7325910 |
Mobiel | 06 24367367 |
Website |