De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het zogeheten opkoopverbod voor beleggers. Uit een rondgang van het FD bleek eerder dat grote steden smachten naar dat middel om beleggers te weren uit bepaalde woonwijken.
In het kort
- De geplande verruiming van tijdelijke huurcontracten gaat toch niet door.
- Het plan stuitte op fel verzet in de Eerste Kamer.
- Die ging wel akkoord met het opkoopverbod voor beleggers.
- Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) gaat een geplande verruiming van tijdelijke huurcontracten schrappen. Dat heeft ze dinsdag toegezegd bij de
- behandeling van de Woningwet in de Eerste Kamer, die forse bezwaren had tegen dit voorstel.
De Tweede Kamer nam vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart een amendement aan van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis, waarin de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten werden verlengd. Sinds een paar jaar kunnen huisbazen hun huurders eerst een tijdelijk huurcontract geven van maximaal twee jaar. Daarna moet dit worden omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Opgerekt
Met het amendement zou deze termijn worden opgerekt naar drie jaar. Ook zouden verhuurders tijdelijke huurcontracten één keer kunnen verlengen. Zo kan een huisbaas dan een huurcontract van een jaar verlengen met twee jaar in plaats van een contract voor onbepaalde tijd. Ook werd de termijn waarop huurders hun contract niet konden opzeggen verruimd met het amendement om huurders en verhuurders meer flexibiliteit te geven.
Het plan stuitte dinsdag op verzet van de Eerste Kamer, nadat eerder huurdersorganisaties zoals de Woonbond al hadden geprotesteerd. ‘De positie van de huurder wordt zwakker en onzekerder door de combinatie van meer tijdelijke contracten en het hanteren van bepaalde periodes waarbinnen de huur niet kan worden beëindigd’, zei ChristenUnie-senator Hendrik-Jan Talsma.
‘Nu is het echter bijna een algemene regel in de markt, met name in de particuliere markt, dat er steeds meer tijdelijke contracten komen’, zei PvdA-senator Ferd Crone. ‘Dan zit je eeuwig in een onzekere toestand.’
Opkoopverbod
Ollongren zegde daarop toe ‘dit specifieke onderdeel nu niet te doen’ en deed een voorstel. Zij wilde dat de Eerste Kamer nu akkoord ging met de verruiming, maar zegde toe nog voor het einde van het jaar een zogeheten reparatiewet naar de Tweede Kamer te sturen, waarmee de verruiming alsnog wordt geschrapt.
Dat was voor de senatoren voldoende. Ze wilden daarmee de invoering van andere onderdelen van de wet niet tegenhouden. Zo stemden zij dinsdag in met het zogeheten opkoopverbod voor beleggers. Uit een rondgang van het FD bleek eerder dat grote steden smachten naar dat middel om beleggers te weren uit bepaalde woonwijken. Steden als Haarlem en Rotterdam willen het opkoopverbod al volgend jaar invoeren, maar wachtten nog op goedkeuring van de Eerste Kamer. De Nederlandsche Bank uitte eerder kritiek op het beleggersverbod.