Kan iedereen rijk worden?
21 april 2021 
14 min. leestijd

Kan iedereen rijk worden?

Een nieuwe benadering van geld. Iedereen kan rijk worden.

Dat is volgens Robert T. Kyosaki, die de afgelopen twee en een half decennium deze boodschap heeft verspreid via zijn ‘Rich Dad’-personage. Maar waarom worstelen zoveel mensen dan nog steeds financieel?

Rich Dad’s antwoord?

Ze zitten vast in denkpatronen waardoor ze geen geld kunnen verdienen. Waar ondernemers beloningen zien, zien ze risico’s; waar de rijken werktuigen zien, zien ze hindernissen. Met andere woorden, succes heeft alles te maken met jouw mentaliteit.

Deze blog onthult enkele van de ideeën die Kyosaki rijk hebben gemaakt.

Wij delen ze graag met jou zodat jij zult ontdekken hoe jij, door ze toe te passen, jouw financiële doelen weer verder brengt.

Je leert ook waarom je veel kikkers moet kussen voordat je een knappe prins vindt; hoe je een inkomen kunt genereren zonder jouw eigen geld uit te geven; en waarom een ​​problematisch pand aanschaffen misschien wel de beste investering is die je ooit zult doen.

Hefboomwerking is macht.

Hoe zet je kleine bedragen om in grote bedragen? Deze uitspraak bracht Robert Kyosaki halverwege de jaren zeventig in verwarring. Twintig jaar later was hij miljonair en verheugde hij zich op vervroegd pensioen. Hij had de oplossing gevonden. Dus, hoe deed hij het?

Kortom, hefboomwerking – of meer doen met minder.

Dit concept verwijst naar een hefboom – een hulpmiddel dat een balk en een draaipunt gebruikt om de wetten van de fysica te benutten en zware objecten met minimale kracht te verplaatsen. Hefboomwerking gaat echter niet alleen om zwaar tillen; het is een van de principes die de wereld beheersen.

De belangrijkste boodschap hier is: hefboomwerking is macht.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het dierenrijk. Mensen zijn lang niet zo snel als cheeta’s of zo sterk als beren. In tegenstelling tot vogels en vissen kunnen we niet vliegen of onder water overleven. En toch domineren we de aarde. Dat is een hefboomwerking.

Cheeta’s, beren, vogels en vissen maken gebruik van de voordelen die de natuur hen heeft gegeven, maar ze vermenigvuldigen ze niet zoals mensen dat doen. Aan de andere kant gebruiken we ons grootste geschenk – de geest – om dingen te doen die ons lichaam niet kan. We hebben gereedschappen gebouwd, zoals hendels om keien te verplaatsen of voertuigen om snel op het droge, in de lucht en zelfs onder water te bewegen.

De geschiedenis van innovatie is een reeks technologische sprongen die onze soort een grotere invloed hebben gegeven op de natuurlijke wereld. En deze invloed heeft de menselijke samenleving gevormd.

Ongeveer 5.000 jaar geleden realiseerden zeelieden zich dat ze door grote vellen geweven vlas aan een paal en dwarsbalk te bevestigen, de wind konden opvangen. De kracht van de wind dreef hun boten voort. Plots konden ze meer doen met minder. Varen was gemakkelijker en efficiënter dan te vertrouwen op een bemanning van roeiers. Het was ook krachtiger. Schepen konden nu meer lading verder vervoeren dan ooit tevoren. De kooplieden en staatslieden die deze nieuwe technologie omarmden, bloeiden op en bouwden machtige rijken op.

Meer recente doorbraken volgen hetzelfde patroon. Tegenwoordig kunnen complete vloten van containerschepen met één druk op de knop naar elke haven ter wereld worden verzonden. Ondernemers die al vroeg inzagen hoe ze internet konden gebruiken om dit mogelijk te maken, behoren tot de rijkste mensen die ooit hebben geleefd.

Deze blog gaat niet over technologie. Het deelt met jou ideeën en strategieën die jou financiële ideeën geven om meer met jouw geld te doen.

De risico-opbrengstverhouding helpt jou risico’s in perspectief te plaatsen.

Hoe jij de wereld ziet, bepaalt hoe jij je in de wereld gedraagt. Met andere woorden, de werkelijkheid wordt gedeeltelijk in je eigen geest geconstrueerd, waardoor je een uniek perspectief krijgt.

Denk aan een concept als risico. Het gepercipieerde risico van een bepaald gedrag bepaalt vaak of jij je met dat gedrag bezighoudt of niet. Investeren wordt bijvoorbeeld vaak als riskant beschouwd, dus sommige mensen investeren niet. De beste manier om te voorkomen dat je verbrandt, is door niet met vuur te spelen, toch?

Hoe zit het met het oversteken van de weg? Dat kan ook riskant zijn. Maar hoe vaak wordt jij getroffen door dat vermeende risico? Als je je op het risico fixeert, word je waarschijnlijk verlamd van angst, en wordt het onmogelijk om door de straten van een stad te lopen. Alleen op risico fixeren is dus contraproductief.

Daarom vindt ‘Rich Dad’ de risico-opbrengstverhouding veel productiever.

De belangrijkste boodschap hier is: de risico-opbrengstverhouding helpt jou risico’s in perspectief te plaatsen.

Negen van de tien bedrijven mislukken – en toch blijven mensen nieuwe bedrijven openen. Dat komt niet alleen door overmoed. Elke ondernemer heeft gewoon een ander perspectief en risicobereidheid. En door te vertrouwen op de risico-opbrengstverhouding, kunnen ze beter begrijpen welk risico ze bereid zijn te nemen.

We weten allemaal dat mislukking mogelijk is bij elke poging die we ondernemen. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar de algehele balans tussen mislukkingen en successen. Simpel gezegd: als elk nieuw bedrijf negen van de tien keer mislukt, maar de beloning van een succesvolle tiende poging groot genoeg is, kunnen we het ons veroorloven om bij de vorige negen pogingen te mislukken.

Neem het van een van Kyosaki’s beste vrienden, een in New York gevestigde daghandelaar op de aandelenmarkt. Zijn strategie is opgebouwd rond deze ratio. Hij zal nooit meer dan een tiende van zijn vermogen uitgeven om op de markt te spelen. Dus als hij $ 200.000 heeft, legt hij $ 20.000 opzij. Dit is een verlies waarmee hij kan leven als alles rampzalig misgaat. Maar hier wordt het interessant.

Bij daghandel kan de vriend van Kyosaki verwachten dat hij geld zal verdienen aan één op de twintig transacties. Vanwege deze kansen riskeert hij slechts een twintigste van zijn handelsfonds voor elke transactie, wat neerkomt op $ 1.000 per transactie. Zelfs als hij 19 keer verliest, wat zelden gebeurt, kan hij nog steeds verwachten zijn geld terug te verdienen met de laatste transactie. Aangezien elke marktbeweging gewoonlijk het dubbele of meer oplevert van zijn oorspronkelijke investering van $ 20.000, weegt de beloning van dit gedrag gemakkelijk op tegen het risico.

Jouw schuld- en vermogensratio’s kunnen jou helpen jouw financiële gezondheid in de loop van de tijd te volgen.

Het is de werker die geen succes heeft, die haar gereedschap de schuld geeft, maar iemand die slechte gereedschappen gebruikt, behaalt ook slechte resultaten. Kiyosaki ontdekte deze Rich Dad-wijsheid toen hij een jonge man was. Sindsdien is het hem bijgebleven.

Zie je, concepten zijn de werktuigen van de hersenen. Als je ze correct gebruikt, kunnen ze jou helpen dingen te zien die jouw ogen niet kunnen. In de vorige blog hebben we de risico-opbrengstverhouding beoordeeld. Hier ontdekken we de concepten die jou kunnen helpen uw vermogen bij te houden, wat de sleutel is tot jouw financiële hefboomwerking.

Begrijpen hoe jij positieve schulden, beschikbare activa en inkomen gebruikt om jouw doel om rijk te worden te ondersteunen, is de eerste stap op weg naar een succesvol pensioen.

De belangrijkste boodschap hier is: jouw schuld- en vermogensratio’s kunnen jou helpen jouw financiële gezondheid in de loop van de tijd te volgen.

Om de positieve schuld ten opzichte van de beschikbare activa die als valuta worden gebruikt bij te houden, kijken we naar de verhouding schuld / eigen vermogen. Dit is hoe het werkt. Stel dat jij € 100.000 aan positieve schulden hebt en €  20.000 aan aandelen, zoals aandelen. Deel het eerste getal door het laatste – in dit geval dus 100.000 gedeeld door 20.000 – en je krijgt een verhouding tussen schuld en eigen vermogen van vijf.

Dat cijfer zegt je niet meteen veel, maar het is een handige maatstaf om jouw financiële gezondheid in de loop van de tijd te meten. Als jouw ratio bijvoorbeeld oploopt tot tien, weet je dat er een probleem is. Jouw schuld is mogelijk verdubbeld terwijl jouw eigen vermogen constant bleef. Of misschien is jouw schuld hetzelfde gebleven terwijl jouw eigen vermogen werd gehalveerd. In beide gevallen is deze sprong een alarmbel die jou vertelt jouw financiën opnieuw te beoordelen en ze weer op het goede spoor te brengen. Een beweging in de andere richting is daarentegen een indicator van vooruitgang.

Dan is er de vermogensratio, die jou helpt jouw ​​passieve en portefeuille-inkomsten te meten tegen jouw uitgaven. Deel hier jouw indirecte inkomen door uw totale uitgaven. Stel dat je elke maand €800 ontvangt uit aandelen, aandelen of huurinkomsten, en dat jouw maandelijkse uitgaven oplopen tot € 4.000. Dit geeft u een vermogensratio van 0,2, wat betekent dat jouw inkomsten uit andere bronnen dan jouw baan 20 procent van jouw uitgaven dekken.

Deze indicator geeft aan hoe dicht je in de buurt bent van het kunnen maken van gewaagde financiële stappen, zoals vervroegd met pensioen gaan of een meer lonende baan aannemen die minder betaalt. Als je ratio één wordt, betekent dat dat je break-even gaat spelen. Elk cijfer boven de één betekent dat je geld verdient, zelfs nadat je alle uitgaven hebt betaald.

Simpele, goede gewoonten helpen je concreet

Elk jaar verschijnen er tientallen boeken over hoe je rijk kunt worden. Maar het is vaak moeilijk te zeggen welke auteurs het goed hebben en welke niet. Er ontstaan wekelijks vastgoedgoeroe’s die je beloven door in vastgoed te investeren dat je nooit meer hoeft te werken. Vaak wordt lezers verteld om stappen te ondernemen die moeilijk in de praktijk te brengen zijn, en dus komen ze er nooit aan toe om deze ideeën te testen.

Rich Dad heeft een meer levensvatbare aanpak: in plaats van te beginnen met complexe modellen en strategieën, concentreer je je op laaghangend fruit door eenvoudige, goede gewoonten aan te nemen.

Als sommige gewoonten je rijk maken en andere je arm, is het logisch dat je de eerste moet aankweken en de laatste moet vermijden. En het voordeel is dat deze gewoonten gemakkelijk te beginnen zijn en uw financiële positie zullen verbeteren.

De belangrijkste boodschap hier is: eenvoudige, goede gewoonten helpen je verder.

Laten we eens kijken naar twee van de gewoonten die Kyosaki toeschrijft bij het transformeren van zijn fortuin. De eerste stap is leren, een van de meest cruciale gewoonten die je ooit zult opdoen.

We leven in een dynamisch en veranderlijk informatietijdperk. Dit verschilt van de twintigste eeuw, die een industrieel tijdperk was. Vroeger leerden de meeste mensen een bepaald aantal vaardigheden en brachten ze hun werkzame leven door met het toepassen van deze knowhow. Tegenwoordig moeten we daarentegen blijven leren. Verandering is constant en onvermijdelijk; wat gisteren werkte, hoeft niet per se morgen te werken. Dat maakt onze grootste troef de informatie in ons hoofd.

Anders gezegd, wat er echt toe doet, is om de rest een stap voor te blijven en te zien wat anderen niet kunnen. Of je nu boeken leest, seminars bijwoont of gewoon aan het chatten bent met mensen in verschillende branches, het belangrijkste is om nieuwsgierig te blijven en ervoor te zorgen dat je elke dag iets nieuws leert.

Het verwerven van nieuwe kennis, inzichten en ideeën is een manier om in jezelf te investeren.  Daarom bieden wij jou bij Chepri graag zowel online trainingen als live opleidingen aan, plus de mogelijkheid meer te leren over investeren en vastgoed door persoonlijke coaching, Het helpt je daarbij ook om kansen te zien voordat anderen dat doen. Met al deze kansen in het verschiet, ga je anders naar rijkdom en de mogelijkheden hiervan kijken, omdat je het concreet (nog concreter!) kunt maken, wat ons bij de tweede gewoonte leidt: vertrouw op een goede boekhouder.

Hier gaat het namelijk nog weleens mis. De meeste mensen komen bij de eerste aanvraag al niet in aanmerking voor leningen omdat ze een slechte financiële administratie hebben. Het is de taak van een boekhouder  of accountant om professionele documenten op te stellen waaruit blijkt dat jij jouw inkomsten, uitgaven, activa en passiva op orde houdt. Dit helpt jouw ​​financiële hefboomwerking te vergroten, waardoor jij toegang krijgt tot nieuwe bronnen, zoals positieve schulden.

Als jij schulden gebruikt om activa te kopen, kunt je een waardevol rendement behalen.

Wacht even – schuld is een vorm van hefboomwerking?

Deze bewering klinkt misschien contra-intuïtief. De meeste mensen besteden immers veel tijd en energie aan het aflossen van schulden. Maar als je het op de juiste manier gebruikt, is schulden een handig hulpmiddel dat je rijker kan maken. Het hangt er allemaal vanaf of jij in goede of slechte schulden hebt. Dus, wat is het verschil?

In een notendop: goede schulden genereren inkomen, terwijl slechte schulden het bestaande inkomen wegvreten. In het eerste geval werkt de schuld voor jou; in het tweede werk je ervoor.

De kernboodschap hier is: Het gebruik van schulden om activa te kopen kan jij een flink rendement opleveren.

Veel mensen lenen geld om schulden te verwerven – dingen die hen meer geld kosten. Ze gebruiken creditcards om dure vakanties te financieren en sluiten leningen af ​​om auto’s te kopen. Het aflossen van deze schuld kost een flink deel van hun salaris. Schulden kunnen ook worden gebruikt om activa te kopen – spullen die een inkomen opleveren.

Een van de beste activa om met schulden te kopen, is onroerend goed. Dit kan een onroerend goed zijn dat je van plan bent door te verkopen, of een plaats die je kunt verhuren. Laten we eens kijken naar de eerste onroerend goed-overeenkomst die Kyosaki met schulden heeft gefinancierd, om te zien hoe het werkt.

Vastgoed door de ogen van Kyosaki

In 1974 vond Kyosaki een klein appartement aan het strand in Hawaï, dat werd verkocht voor $ 18.000. Toen was hij blut, dus leende hij het geld. Zijn bank gaf hem een ​​lening van $ 16.000, en hij gebruikte een creditcard om de aanbetaling van $ 2.000 te betalen.

Nadat hij het pand had verworven, verhuurde hij het. Het bedrag dekte echter niet alleen de aflossingen, rente en uitgaven van Kiyosaki’s lening en creditcard. Het genereerde ook een maandelijks inkomen van $ 25 – het equivalent van $ 130 vandaag.

Dat is niet bepaald het losgeld van een koning, maar het principe is belangrijk. Bedenk dat Kyosaki geen cent van zijn eigen geld had uitgegeven, maar toch genereerde hij nog steeds een inkomen nadat hij al zijn uitgaven had betaald, inclusief de lening. In de financiële wereld wordt dit een oneindig rendement genoemd. We kunnen het net zo goed gratis geld noemen!

De les hier is eenvoudig. Als je op de juiste manier leent, kun je het geld van anderen gebruiken om jezelf rijker te maken. In de praktijk betekent dat meestal investeren in onroerend goed dat inkomsten genereert, en dat is het onderwerp dat we hierna zullen bespreken.

Als je de juiste woning(en) wilt vinden, moet je je laten informeren door degenen die de markt kennen, weten hoe investeren werkt en die reeds succesvol zijn op dit gebied. Toch?

Hoe vind je een goede deal voor een investering in onroerend goed? Het is simpel: train jezelf om te zien wat anderen missen! Maak je geen zorgen, dat is niet zo ontmoedigend als het misschien klinkt.

Hoewel het eigenaardigheden en unieke bureaucratische hindernissen kent, is onroerend goed of vastgoed niet zo heel anders dan andere dingen die je koopt. Net zoals het vinden van de best mogelijke deal voor een vakantie, een apparaat of een paar sneakers, moet je rondkijken en aanbiedingen vergelijken voordat je de knoop doorhakt.

Dus als jij de onroerendgoedmarkt wilt begrijpen, moet je zorgen dat je een netwerk opbouwt van mensen die hier in werken en die jou hier alles over kunnen vertellen. Daarnaast is het goed om trainingen te volgen, mogelijk coaching te boeken en daarnaast veel eigendommen te bekijken.

Rich Dad beveelt de 100: 10: 3: 1-methode aan om mogelijke investeringen te beoordelen.

Dat betekent kijken naar honderd eigendommen, een bod uitbrengen op tien van hen, drie verkopers akkoord laten gaan met uw bod en – ten slotte – een van deze objecten kopen.

De belangrijkste boodschap hier is: als je de juiste woning wilt vinden, moet je veel bekijken.

De 100: 10: 3: 1-methode leert je niet alleen hoe de markt werkt. Het is ook een veilige manier om pijnlijke fouten te vermijden.

Neem het aan van een van de vrienden van Kyosaki, een advocaat die besloot te investeren in onroerend goed zonder de methode te gebruiken. Ze kocht een appartement aan het strand in de buurt van San Diego na slechts twee appartementen te hebben bekeken, die beide in hetzelfde complex stonden.

Twee jaar later verloor ze meer dan $ 450 per maand – de vereniging van huiseigenaren had de onderhoudskosten verhoogd en het bleek dat ze niet zoveel huur kon vragen als ze aanvankelijk had gehoopt. Erger nog, verkopen was geen optie sinds ze het appartement kocht voor $ 25.000 meer dan iemand bereid was te bieden. Ze had dit allemaal kunnen vermijden als ze gewoon de tijd had genomen om de lokale markt te onderzoeken. Om af te stemmen met de experts en zich te laten informeren door haar netwerk.

De moraal van dit verhaal volgens Rich Dad: je moet veel kikkers kussen voordat je een knappe prins vindt.

Veel mensen besteden niet genoeg tijd aan het vergelijken van potentiële investeringen.

In plaats daarvan handelen ze op impuls, hete tips of geruchten. Maar zoals we hebben gezien in het geval van de vriend van Kyosaki, komen mensen die niet van kikkers houden vaak in een ongelukkig huwelijk terecht met de eerste amfibie die ze tegenkomen!

De Kiyosaki’s zijn geen onbekende in het toepassen van de 100: 10: 3: 1-methode tijdens hun vakantie. Je weet nooit waar de kans zich zal voordoen, en waarom zou je niet kijken wat er in andere steden te koop is?

Deze eigenschap die ze gebruikten, werd niet alleen een cashcow. Het heeft hen ook een les van onschatbare waarde geleerd over investeren in onroerend goed: alleen omdat een object in onroerend goed problemen heeft, wil nog niet zeggen dat jij die problemen niet in geld kunt omzetten.

De kernboodschap hier is: problemen kunnen kansen zijn.

Toen ze eind jaren negentig op een wandeltocht waren in Pennsylvania, bezochten de Kiyosaki’s het kantoor van een plaatselijke makelaar om te zien welke huizen er te koop stonden. Slechts één pand trok hun aandacht: een vervallen hut met 15 hectare grond, genoteerd voor de ongewoon lage vraagprijs van $ 43.000.

Waarom was de hut zo goedkoop? De bron van het pand produceerde niet genoeg water om de fulltime bewoners te onderhouden. Onverschrokken gingen de Kiyosaki’s zelf kijken. Na wat rondneuzen hebben ze een putdeskundige geraadpleegd. Het bleek dat de put voldoende water opleverde. Het echte probleem was dat de hoeveelheid water die het produceerde afhing van de tijd van het jaar; sommige maanden kregen veel minder dan andere.

Daar was een gemakkelijke oplossing voor: het installeren van opslagtanks van 3.000 gallon om overtollig water op te slaan voor slankere maanden. Het paar hield deze kennis voor zichzelf en bood $ 24.000 aan. De eigenaar, die al jaren probeerde de hut te verkopen, accepteerde het. Na het sluiten van de deal keerde Kyosaki terug naar het pand met de putdeskundige. De twee opslagtanks kostten hem uiteindelijk slechts $ 5.000.

Een maand na de installatie plaatsten de Kiyosaki’s de cabine, die nu met voldoende water was uitgerust om in de jaarlijkse behoeften van een heel gezin te voorzien, te koop. Het werd binnen enkele weken opgepikt door een jong stel dat verrukt was om hun droomhuis in de bergen te vinden. Eindprijs? $ 66.000 – dat is een winst van $ 37.000.

Het is een les die de Kiyosaki’s nooit zijn vergeten. Met een beetje geduld en creatief denken kunnen “probleem” -eigenschappen investeerders belonen met een enorm rendement.

Laatste samenvatting

De kernboodschap in deze blog:

Hefboomwerking laat de wereld bewegen en draaien, dus het is niet verwonderlijk dat het ook helpt uit te leggen hoe succesvolle ondernemers hun geld verdienen. Sommige ondernemers maken gebruik van ideeën, zoals de risico-opbrengstverhouding – een cognitief hulpmiddel dat het werkelijke risico van een investering belicht. Anderen maken gebruik van krediet. Ondanks de slechte reputatie, kan schulden je helpen geld te verdienen als je het aan de juiste dingen besteedt.

Neem het aan van Robert Kyosaki, die zijn fortuin verdiende door het geld van andere mensen te gebruiken om inkomsten genererende activa zoals onroerend goed te kopen.

Verder praten?

Neem dan contact met ons op, meld je aan voor een van de meetings, opleidingen, trainingen of events en bouw je zakelijke netwerk op.

Tot Chepri!

Over de schrijver
CHEPRI, het kwaliteitsnetwerk (partners & members) voor particuliere beleggers biedt jou directe toegang tot de vastgoedsector, vastgoed, kennis, netwerk, expertise én business.
Reactie plaatsen