Meer onthouden en betere beslissingen maken
19 juli 2021 
6 min. leestijd

Meer onthouden en betere beslissingen maken

Hoe werkt je brein?

Hoe zit ons brein in elkaar? Waarom zien we de wereld zoals we hem zien? En hoe werkt verandering in ons brein? Chepri neemt je mee in de wondere werking van het brein en laat je de trucjes zien die jouw hersenen met je uithalen. We leggen je uit wat de effectiefste manier is om te communiceren, hoe je verbinding kunt maken en hoe je gedrag van jezelf en anderen kunt veranderen. 

Dit helpt je om een betere belegger te worden.

Iemand komt enthousiast op je aflopen. Jij raakt in paniek: je kent hem wel van gezicht, maar zijn naam ben je vergeten. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je brein te gaan trainen zodat je lastige situaties als deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomt. 

Doe je voordeel met deze 5 tips.

1. Herhaal jezelf

Uit onderzoek blijkt dat je bepaalde gebeurtenissen, namen of feiten beter onthoudt als je ze herhaalt. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe collega en hij stelt zich aan je voor. “Hallo, ik ben Hans de Groot.” Reageer dan niet met “Welkom!” of “Leuk je te ontmoeten”, maar zeg “Welkom Hans!” Door zijn naam te herhalen, heb je de kans meteen twee keer zo groot gemaakt dat je zijn naam onthoudt en hoef je dus ook niet meer op te zoeken hoe die collega ook alweer heette als je hem wat documenten moet e-mailen.

2. Begin klein

Waarschijnlijk pak je tijdens de lunchpauze zonder nadenken je mes en vork op en begin je te eten, want ons dagelijks leven bestaat uit talloze handelingen en processen waar we niet eens meer bij nadenken. Maar ooit heb je als klein kind moeten leren om met mes en vork te eten. Dat ging waarschijnlijk niet helemaal goed in het begin en de kans is groot dat de halve tafel onder het eten lag, maar je deed het wel. Nu – tientallen jaren later – denk je niet eens meer bij die beweging na.

Goed nieuws: dat principe werkt nog steeds. Je kunt jezelf nieuwe manieren van werken aanleren door gewoon ergens te beginnen. Stel: je bent een uitsteller en je wacht altijd tot het laatste moment voor je aan een project begint. Maar je kunt er ook voor kiezen om de volgende keer gewoon te beginnen, met iets kleins. Als je altijd opziet tegen het opruimen van je bureau, pak dan één stapeltje papier en zoek dat uit. Je hoeft nog niet eens per se al dat papier op te ruimen, zolang je maar bedenkt wat je ermee gaat doen. Dan zal je zien dat je brein met de actie aan de slag gaat en dan gaat het als het ware bijna vanzelf.

3. Leer iets nieuws

Het klinkt voor de hand liggend, maar hoe meer je je brein gebruikt, hoe beter het gaat werken. Start bijvoorbeeld met de opleiding en online cursussen Beleggen. Zweedse onderzoekers ontdekten met de hulp van hersenscans dat je hersenen zelfs letterlijk groeien bij het leren van een nieuwe vaardigheid. De groei zit hem met name in de hippocampus: het deel van de hersenen dat van groot belang is voor onze ruimtelijke oriëntatie en ons geheugen. In de hippocampus worden herinneringen tijdelijk opgeslagen, voordat ze voor de lange termijn worden opgeslagen elders in het brein.

4. Ga erop uit

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lijf, maar het helpt ook je brein. Zelfs een korte wandeling van twintig minuten zorgt er al voor dat je informatie beter kunt verwerken. En niet alleen dat: bewegen zorgt er ook voor dat je hersenen gemakkelijker nieuwe connecties maken. Je leert sneller en je wordt alerter.

5. Breng tijd door met leuke mensen 

Als je jezelf cognitief goed wilt ontwikkelen, is het belangrijk om goede relaties op te bouwen met de mensen om je heen. Vergroot en versterk je netwerk. Ga maar na: als je ergens mee zit, kan het heel erg helpen om erover te praten met iemand die begrijpt waar je mee zit. Na zo’n gesprek voel je je opgelucht en het helpt je vaak ook om dingen meer in perspectief te krijgen. De kans is groot dat je heel anders tegen een bepaald probleem aankijkt als je er eenmaal met iemand over hebt gepraat. En zeker als die persoon je ook echt verder kan helpen. 

Team Chepri helpt je graag verder! Interesse om kennis te maken of aan te sluiten? 

Je bent van harte uitgenodigd!

Over de schrijver
CHEPRI, het kwaliteitsnetwerk (partners & members) voor particuliere beleggers biedt jou directe toegang tot de vastgoedsector, vastgoed, kennis, netwerk, expertise én business.
Reactie plaatsen