Spannende tijden, die vragen om samenwerking en kennis die inzichten bieden
27 september 2022 
3 min. leestijd

Spannende tijden, die vragen om samenwerking en kennis die inzichten bieden

We leven onmiskenbaar in spannende en intrigerende tijden. Tijden waarvan we zeker weten dat we hier later naar onze kleinkinderen naar zullen refereren als een verandering van waarden en uitvoering, van andere belangen dienen en nieuwe mogelijkheden creëren om het positieve verschil te kunnen blijven maken.

Zeker voor beleggers in vastgoed lijkt het een volledig ander licht te gaan werpen op al hetgeen we steeds als vaststaand en vanzelfsprekend hebben beschouwd. De wetten veranderen, de manier waarop er naar dienstverlening wordt gekeken, krijgt een andere graadmeter.

Toen we een jaar geleden Chepri lanceerden, vanwege een grote behoefte uit de markt, constateerden drs. Esther Dekker MSV, drs. Jan van den Hogen MSc. MSV, mr. Rogier van Heeswijk MSV, mr. Michel Visser MSV, Mr. Ewoud Pranger MSV en Donny Verboom MSV (allen experts in vastgoed beleggingen) en ondergetekende een dringende noodzaak beleggers te adviseren, te begeleiden en de beste kennis te leveren omdat cowboys hun diensten aanboden die in de meeste gevallen tot ernstige toekomstverwachtingen leidden.

Chepri was direct een trendsetter, werkte meteen actief samen met Vastgoed Belang en Sociëteit Vastgoed en gaf een waardevolle invulling aan het delen van kennis, terwijl er toegang werd geboden tot een netwerk van particuliere beleggers, zowel starters als ervaren investeerders. Ook vanwege de samenwerkingen met organisaties en verenigingen die een regionale diepgang, en landelijke dekking hadden, met een concrete verdieping in de vastgoedsector, financieringen en juridische kennis bracht dit samenwerkingen tot stand die de sector en de beleggers een positieve onderbouwing boden.

Inmiddels is de markt onmiskenbaar verandert.

Zo bereikte ons het nieuws dat het kabinet van plan is om de onbelaste fbi-status per 1 januari 2024 op te heffen. Dat heeft tot gevolg dat de winst van vastgoed-fbi’s vanaf die datum tegen het normale vennootschapsbelastingtarief wordt belast. Het is ons volstrekt niet duidelijk wat het nut is van deze maatregel.

Daarnaast komt er een overgangsrecht voor belasting over het spaargeld én beleggingen in box 3 voor de jaren 2023, 2024 en 2025. En tevens wordt vanaf 1 januari 2023 de leegwaarderatio binnen box 3 en de Successiewet, waarmee de WOZ-waarde van verhuurde woningen met huurbescherming werd bepaald, onder bepaalde voorwaarden afgeschaft of aangepast.

Wat betekent dat?

Dat voor tijdelijke verhuur de leegwaarderatio wordt afgeschaft en voor onbepaalde verhuur wordt deze verlaagd. Dit heeft directe invloed op de box 3-waarde van beleggingspanden.

Is dat alles?

Nee, dergelijke onrust stimulerende maatregelen bereiken ons nu helaas iedere dag en dat leidt ertoe dat het belangrijker dan ooit is de particuliere beleggers van de juiste informatie te voorzien, én er meetings zijn waarbij beleggers elkaar kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld om te spreken over alternatieven, zoals beleggingen in recreatief vastgoed in het buitenland. Of om te overleggen over subsidies voor verduurzamen van de portefeuille. Over de stijgende rente en welke alternatieven er zijn. Over het bouwen en samenstellen van fondsen, of hier concreet in te beleggen, zoals met onze partner Annexum. Belangrijke aspecten die we met elkaar wensen af te stemmen om hier juist nu de beste beslissingen in te kunnen maken.

Wat is daarvoor nodig?

Vooral marktkennis, juridische onderbouwing, advies van experts en een inzage in de vastgoedmarkt van gisteren, vandaag en zo mogelijk die van morgen. Het belang van een stichting die zonder winstbejag beleggers op de meest effectieve wijze van kennis voorziet tijdens webinars en live sessies, ontmoetingen regelt in waardevolle meetings én die een samenwerking invult met belangenverenigingen zodat we directe inzage hebben in welke mogelijkheden er wél zijn en wat de beste acties zijn om nu invulling te geven.

Het is juist nu van meer belang dan ook samen te werken en de werkelijke experts in het beleggingssegment aan het woord te laten over de stijgende rente, de aftopping van inkomsten, middenhuur, inflatiecorrectie, verduurzamen, verhuurd vastgoed wat aangemerkt wordt als beleggingsvermogentransformatie, en vergeet zeker niet ook belangrijke informatie met elkaar te delen over het doorvoeren van kosten in de huren.

Er gebeurt veel in onze vakgebieden en juist daarom is het van belang elkaar hierover te spreken en te informeren.

Het geeft bijvoorbeeld een beter inzicht in maatregelen als de afschaffing van fiscale beleggingsinstellingen over de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers naar 10,4 procent, als dit wordt uitgelegd door fiscalisten en juridische experts.

En vooral wat dit concreet betekent voor beleggers. Omdat wanneer je bijvoorbeeld juist nu wil instappen als belegger, je mogelijk direct een jaar aan rendement aan de fiscus kwijt bent. En buiten dat, kun je je afvragen wat dat betekent voor woningzoekenden.

Spannende tijden dus, die vragen om samenwerking en kennis die inzichten bieden over mogelijkheden en alternatieven.

Het is in ieder geval tijd voor actie, en gelukkig zijn we daar bij Chepri, onder leiding van drs. Esther Dekker MSV heel erg goed in.

We nodigen jou dan ook van harte uit deel te nemen aan de kennismeetings die we organiseren, en natuurlijk zien we jou graag bij de persoonlijke ontmoetingsmogelijkheden. In de online ledenomgeving heb je direct toegang tot het netwerk én kun je alle webinars terugzien. De beleggersopleiding? Volledig en up te date voor jou in de gratis app.

Waarom? Juist nu tackel je problemen het beste samen, onderbouwd, met de meest actuele en gegronde kennis, zeker wanneer er een directe en positieve connectie met de vastgoedsector bestaat, die dagelijks gestimuleerd wordt door waardevolle samenwerkingen om concrete oplossingen te stimuleren. 

Claudia van Haeften MBA MSV
Founder Sociëteit Vastgoed & Company

Over de schrijver
CHEPRI, het kwaliteitsnetwerk (partners & members) voor particuliere beleggers biedt jou directe toegang tot de vastgoedsector, vastgoed, kennis, netwerk, expertise én business.
Reactie plaatsen