Wat leren wij van de auteur van Rich dad, poor dad?
16 april 2021 
in Chepri
12 min. leestijd

Wat leren wij van de auteur van Rich dad, poor dad?

Je hebt het juiste gedaan. Je hebt hard gewerkt en jouw inkomsten in een beleggingsfonds belegd, zodat je helemaal klaar bent voor jouw pensioen. Maar hoeveel je ook in de loop der jaren hebt bespaard, er is een constante zorg.

Wat als het niet genoeg is? Wat als de aandelenmarkt crasht op het moment dat jij de hoge leeftijd nadert? Wat als jij met een enge ziekte te maken krijgt? Wat dan?

Als dit soort vragen je ’s nachts wakker houden, is deze blog echt iets voor jou. Hier leer jij dat het traditionele advies om op lange termijn te sparen en te beleggen mogelijk niet het juiste is.

Om jouw financiële toekomst veilig te stellen, moet je een combinatie van activa gebruiken om snel geld te genereren, terwijl je het uit handen houdt van financiële adviseurs en guru’s die je gouden bergen beloven. Wees gewaarschuwd: het is niet eenvoudig om deze strategie onder de knie te krijgen. Maar leren om een ​​levenslange cashflow te genereren, is een investering die zich echt zal terugbetalen.

Wat leer je bij de trainingen van Chepri?

  • waarom diversificatie niet altijd de juiste strategie is;
  • wat gokkers ons (niet) te leren hebben;
  • Om te voorkomen dat jij jouw oude dag in armoede doorbrengt, het belangrijk is te leren van de experts en actie gewenst is om jouw toekomst zo te realiseren, als jij wenst.

Telkens wanneer Robert T. Kyosaki een lezing houdt over persoonlijke financiën, zal iemand in het publiek hem vragen: ‘Waarom doet geld er eigenlijk toe? Is geluk niet belangrijker? ” Als antwoord glimlacht hij kalm en laat zien waarom deze houding zo schadelijk is.

Hij begint met een alarmerend bewijs. Uit een onderzoek voor USA Today bleek dat de grootste angst voor Amerikanen is dat het geld op oudere leeftijd opraakt. Meer dan misdaad, nucleaire oorlog of iets anders, is hun grootste zorg een lang leven zonder geld.

Nadat hij dit heeft laten bezinken, vertelt de auteur zijn toehoorders dat een op de drie Amerikanen ouder dan 65 jaar helemaal geen pensioenregeling heeft. Met andere woorden, hun grootste angst zal waarschijnlijk uitkomen.

De belangrijkste boodschap hier is: om te voorkomen dat je je oude dag in armoede doorbrengt, moet je nu handelen.

Veel mensen willen hun geldzorgen uitstellen tot ze ouder zijn. Maar we hebben maar een beperkte tijd om onze financiën op orde te krijgen.

Zonder fatsoenlijk pensioen zullen velen van ons tot op hoge leeftijd moeten doorwerken. En met zoveel kosten van levensonderhoud – zaken als schoolschuld, hypotheekbetalingen, autobetalingen, belastingen en zorg voor onze bejaarde ouders – is met pensioen gaan misschien helemaal geen optie. Natuurlijk is werken tot op hoge leeftijd misschien goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar voor altijd werken omdat het moet, is een heel andere zaak.

De pijnlijke waarheid is dat ons geldverdienende leven is opgedeeld in vier kwartalen, net als bij een potje American football. Het eerste kwartaal strekt zich grofweg uit van 25 tot 35 jaar, het tweede van 35 tot 45, het derde van 45 tot 55 en het laatste van 55, tot het tijdstip waarop we met pensioen gaan. Als we het ons dan niet kunnen veroorloven om met pensioen te gaan, gaan we overuren draaien. Als we dan te oud zijn om te werken, maar geen geld meer hebben, hebben we geen tijd meer.

Niemand wil die laatste twee fasen bereiken zonder zijn financiën op orde te hebben. Dus op een bepaald moment in die vier kwartalen zouden we moeten werken aan financiële onafhankelijkheid.

Maar wat moeten we precies doen?

Het standaardadvies is: sparen, beleggen in onderlinge fondsen, beleggen in vastgoed en deze voor de lange termijn aanhouden. De auteur stelt echter dat dit niet de manier is om financiële onafhankelijkheid te bereiken – het is te traag en vaak te onbetrouwbaar

De beste manier om rijk te worden, is volgens Kyosaki door middel van “power investing”.

Een veelgemaakte fout die mensen maken, is om alleen te investeren in papieren activa, zoals onderlinge fondsen of individuele aandelen. Ze doen dit omdat het de gemakkelijkste manier is om te investeren. Je vraagt jouw makelaar gewoon om een ​​fonds of aandeel voor jou te kopen. Bij een beleggingsfonds hoeft u niet eens te beslissen welke aandelen je moet kiezen – dat wordt overgelaten aan de fondsbeheerder.

Maar, zoals het Kyosaki betoogt, is dit niet de manier om rijkdom op te bouwen. Je wacht lang op financiële onafhankelijkheid als je alleen in een beleggingsfonds of een handvol aandelen belegt. In plaats daarvan moet je meerdere activaklassen tegelijk gebruiken en een “power investor” worden.

Hier is de kernboodschap: de beste manier om rijk te worden, is door middel van ‘stroominvesteringen’.

Om een ​​machtsinvesteerder te zijn, moet je gebruik maken van meer dan alleen papieren activa – je moet ook zaken of onroerend goed opnemen. In plaats van alleen een ‘gediversifieerde’ aandelenportefeuille of een beleggingsfonds aan te houden, integreren de megarijken twee of drie van deze verschillende activa.

Neem het voorbeeld van Bill Gates. Hij werd niet de rijkste persoon ter wereld door simpelweg voor een computerbedrijf te werken en te investeren in de aandelenmarkt. In plaats daarvan bouwde hij een echt innovatief en succesvol bedrijf op in Microsoft, waarna hij de softwaregigant openbaar maakte. Terwijl Microsoft groeide, nam ook de aandelenkoers toe, waardoor Gates een multimiljonair werd. Dit laat zien hoe krachtig de integratie van zakelijke en papieren activa kan zijn. Met slechts één daarvan zou Gates niet zo rijk zijn als hij nu is.

Een succesvolle ‘stroominvesteerder’ bouwt synergie op tussen de verschillende soorten activa. Synergie is wanneer verschillende dingen worden gecombineerd om iets meer te creëren dan de som der delen. Dus, in overeenstemming met Bill Gates, dreef het succes van zijn bedrijf de aandelenkoers omhoog, wat een enorme hoeveelheid rijkdom creëerde. Door vervolgens een deel van deze waarde weer in Microsoft te investeren, kon het bedrijf uitbreiden en innoveren, wat de aandelenkoers nog verder opdreef!

Je hoeft natuurlijk geen Bill Gates te zijn om rijk te worden. Een klein bedrijf in combinatie met investeringen in onroerend goed en papieren activa kan jou daar bij helpen, als je voldoende kennis hebt opgehaald, deze toepast en toegewijd bent. Als je goed kunt worden in het beleggen in ten minste twee van deze activaklassen, kun jij zelfs synergie genereren. In plaats van een heel leven te wachten op dat beleggingsfonds om jou rijk te maken, zul je binnen een veel korter tijdsbestek financieel onafhankelijk kunnen zijn.

In plaats van te investeren voor meer-waarden, zou je moeten investeren voor cashflow.

Een voorbeeld: Stel je twee soorten boeren voor: een veehouder en een melkveehouder.

Een veehouder zal in de loop van de tijd een kudde grootbrengen en ervoor zorgen dat de koeien worden gevoerd en gehuisvest. Als ze de juiste leeftijd hebben bereikt, verzamelt hij ze allemaal en stuurt ze naar het slachthuis. De winst zal komen als de koeien worden verkocht voor vlees. Dat bedrag is het enige geld dat hij zal verdienen.

Aan de andere kant zal een melkveehouder zijn kudde grootbrengen en er ook voor zorgen dat de koeien worden gevoerd en gehuisvest. Maar in plaats van ze naar het slachthuis te sturen, melkt hij ze – en hij zal van de melk blijven profiteren zolang de koeien het produceren.

De belangrijkste boodschap hier is: in plaats van te investeren voor meer-waarden, zou je moeten investeren voor cashflow.

Volg bij het zoeken naar activa het voorbeeld van de melkveehouder. Dus in plaats van jouw melkkoe te doden voor een kapitaalwinst, moet je hem zo lang mogelijk melken.

Neem bijvoorbeeld onroerend goed. Als je onroerend goed kocht voor € 40.000, het vervolgens renoveerde en verkocht voor € 80.000, zou die extra € 40.000 de enige winst zijn die je ermee zou maken. Maar als je er een huurwoning van maakt, kunt je jouw oorspronkelijke investering en nog veel, veel meer terugverdienen.

Helaas investeren de meeste mensen zoals de veehouder. Dit komt omdat beleggen voor meer-waarden de gemakkelijke manier is. Het is veel eenvoudiger om jouw beleggingsfonds of aandelen te verkopen dan om een ​​goed actief te vinden en te behouden dat een cashflow genereert.

De meeste mensen investeren ook langdurig, met de bedoeling alles te oogsten wanneer ze het nodig hebben. Maar volgens de auteur is dit een recept voor bittere teleurstelling. Zonder enig vooruitzicht op onmiddellijk rendement, wordt jouw geld blootgesteld aan het economische klimaat en aan de cowboys van de aandelenmarkt. Je zou het kunnen verliezen voordat je een dubbeltje ziet.

In plaats daarvan moet je op zoek gaan naar activa die hun oorspronkelijke kosten binnen vijf jaar terugbetalen: via winst als het een bedrijf is, huren als het onroerend goed is, of dividenden als het papieren activa zijn. Daarna moeten ze geld voor je blijven verdienen, lang nadat ze voor zichzelf hebben betaald. Met andere woorden, houd jouw koeien in de buurt – hun melk is meer waard dan hun vlees.

Net als een professionele gokker moet een belegger zijn eigen geld zo snel mogelijk “van de tafel” krijgen.

Toen hij in de twintig was, ging de Kyosaki naar Las Vegas om voor de lol te gokken. Beginnend met slechts een dollar aan de craps-tafel, raakte hij al snel een hete streak. Het duurde niet lang voordat hij meer dan $ 300 had gewonnen.

Terwijl het publiek hem aanmoedigde, begon hij steeds grotere inzetten te plaatsen. Al snel zat hij op $ 3.000. Een stemmetje in zijn hoofd zei hem dat hij zijn winst moest opbergen en door moest gaan met een kleiner bedrag. Maar hij werd hebzuchtig. Bij de volgende worp van de dobbelstenen verloor hij alles. Gelukkig heeft hij daarbij een krachtige les geleerd.

Hier is de belangrijkste boodschap: net als een professionele gokker moet een belegger zijn eigen geld zo snel mogelijk ‘van de tafel’ krijgen.

Net als de Kyosaki laten veel investeerders hun geld te lang op tafel liggen. Ze stellen zich de aandelenkoers voor en beginnen te dromen van een nieuwe auto, een nieuw huis of gewoon rijk zijn. Maar totdat ze de investering verkopen, is het niet hun geld. Helaas draait de markt vaak om en verliezen ze alles.

De truc is om met ‘huisgeld’ te spelen. Dus in het geval van de Kyosaki had hij zijn casinogeld in de zak moeten steken en doorgaan met spelen met alleen zijn winst – of, beter nog, hij had de tafel helemaal moeten verlaten. Op dezelfde manier moeten beleggers hun oorspronkelijke investering zo snel mogelijk terugkrijgen en vervolgens overstappen op nieuwe.

Als jij bijvoorbeeld een huurwoning hebt gekocht, moet jij jouw initiële investering terugkrijgen in huurprijzen en vervolgens de winst verplaatsen naar andere vastgoedmogelijkheden. Beter nog, je zou financiële hefboomwerking kunnen gebruiken om het onroerend goed met geleend geld te kopen.

Door dit te doen, zou je in het begin nog minder van jouw eigen geld gebruiken. Vervolgens kun jij met de teruggave nog een huurwoning kopen, en nog een, en nog een. Je zou in feite het geld van anderen gebruiken om geld voor jezelf te verdienen, wat de beste manier is om rijkdom te vergaren.

De truc is om jouw eigen geld vroeg van tafel te krijgen en nieuwe kansen te blijven zoeken. Door dit te doen, bereikt geld een soort snelheid – net zoals een sneeuwbal groter wordt naarmate hij bergafwaarts rolt. Volgens Kyosaki is dit een stuk veiliger dan investeren voor de lange termijn; Als jij jouw eigen geld op tafel laat liggen, loop je het risico het allemaal te verliezen bij de volgende beurscrash.

Je moet de wereld leren zien vanuit het perspectief van een bankier.

Toen Kyosaki jonger was, nam de rijke vader van zijn vriend hem mee naar de bank. Het was hier dat Kyosaki de kredietbeambte een vraag stelde: zou het mogelijk zijn om geld van de bank te lenen om in een beleggingsfonds te storten?

Terwijl hij de vraag stelde, glimlachte de kredietbeambte en legde toen beleefd uit waarom hij dat niet kon: het was gewoon te riskant. Er was geen manier om te garanderen dat de bank ooit hun geld zou terugkrijgen als ze het zouden lenen voor zo’n vluchtige investering. En voordat ze hem iets anders zouden lenen, moesten ze zijn financiële overzichten zien.

Toen ze de bank verlieten, realiseerde Kyosaki zich dat hij net een waardevolle les had geleerd over de manier waarop geld werkt.

De belangrijkste boodschap hier is: je moet de wereld leren zien vanuit het perspectief van een bankier.

Bankiers geven nooit geld aan vreemden zonder eerst hun jaarrekening en kredietwaardigheid te hebben gezien. Je kunt de mooiste plannen ter wereld voorstellen, maar als jouw financiën niet op orde zijn, krijg je geen lening. Het maakt ook niet uit wat jouw kwalificaties zijn. Het enige dat ze willen zien, is dat je slim met geld omgaat.

Bankiers hebben ook een soort verzekering nodig voor al het geld dat ze uitlenen. Als jij bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten om een ​​huis te kopen, vragen ze meestal om een ​​aanbetaling voordat ze je geld geven.

Je zou jouw potentiële investeringen op dezelfde manier moeten benaderen. Met andere woorden, je moet jouw geld niet zomaar aan vreemden overhandigen zonder de nodige zorgvuldigheid te betrachten. Evenzo moet je beleggen met dezelfde vraag naar verzekeringen voor jouw beleggingen.

Maar hoe verzeker je een investering?

Je doet dat door rekening te houden met alles wat mogelijk van invloed kan zijn op jouw investering – zoals belastingen, economische cycli en rechtszaken – en deze daartegen te beschermen. Dit varieert van investering tot investering, maar het principe blijft hetzelfde. Je leert van experts hoe het werkt, en je laat je adviseren door experts, die hun waarde al gerealiseerd hebben in de investeringsmarkt.

Door de wereld vanuit het perspectief van de bankier te bekijken, ben je ook beter in staat om van hen te lenen. Zoals we al hebben gezien, kun je de hefboomwerking gebruiken om jouw investeringen exponentieel te verhogen. In feite is lenen om te investeren een van de belangrijkste manieren waarop de ultrarijken hun rijkdom opbouwen.

Er zijn vier belangrijke redenen waarom mensen financieel niet slagen.

In deze blog hebben we de beste manier gedeeld om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

  1. Samenvattend: jij  wordt een “power investor” door verschillende activaklassen – zoals onroerend goed en een bedrijf – te combineren en een constante stroom van inkomsten te creëren. Tegelijkertijd houd jij jouw geld in beweging, in plaats van het te lang te laten staan.

Maar als het zo simpel is, waarom worden de meeste mensen dan niet financieel onafhankelijk? En hoe zorg je ervoor dat het proces voor jou werkt?

De eerste reden waarom mensen financieel niet slagen, zijn de twee woorden: “Ik kan het niet.”

Laten we naar een voorbeeld kijken. Op een keer, op weg om een ​​lezing te houden in Kaapstad, reed Kyosaki met zijn gastheer rond in een taxi. Terwijl ze door de spectaculaire stad reden, vertelde zijn gastheer hem dat hij de ideeën van de auteur over investeren in onroerend goed vond, maar dat het in Zuid-Afrika niet mogelijk was. De rentetarieven waren gewoon te hoog.

Maar overal om hen heen waren prachtige nieuwe gebouwen van wereldklasse. Zo beleefd mogelijk wendde Kyosaki zich tot zijn gastheer en zei: “Je kunt misschien geen geld verdienen met onroerend goed, maar iemand hier is dat wel.” De waarheid is dat het met hard werken altijd mogelijk is.

2. Dit leidt ons naar de tweede reden waarom mensen financieel niet slagen: te veel mensen vinden dat investeren gemakkelijk moet zijn. Als jij alleen in beleggingsfondsen belegt, hoef je alleen maar elke maand te betalen. Dat is de gemakkelijke manier, maar het is niet erg lucratief. Als jij sneller financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, moet je een actieve investeerder zijn – dat betekent dat jij voortdurend op zoek moet gaan naar nieuwe investeringen en deze moet bouwen, op zoek moet gaan naar financiering en jouw geld moet verplaatsen.

3. De derde reden waarom mensen financieel niet slagen, is omdat het gemakkelijk is om in de valstrikken te vallen die uitstaan. Denk terug aan de vergadering van Kyosaki bij de bank. Hoewel hij geen lening kon krijgen voor zijn investering in beleggingsfondsen, had hij gemakkelijk een creditcard kunnen krijgen, die geld zou hebben verdiend voor de rijke bankiers, maar hem met slechte schulden zou hebben achtergelaten.

4.  De vierde en laatste reden waarom mensen financieel niet slagen, is dat ze teveel investeren zonder ervoor te zorgen dat hun geld er nog is wanneer ze het nodig hebben. Ze zullen luisteren naar hun financieel adviseur of een nieuwe vastgoedguru die hen in de toekomst grote rijkdom belooft – zonder enige garantie dat dat gebeurt. En terwijl de gemiddelde belegger de gok zal wagen voor een rendement van morgen, wil een vermogensinvesteerder vandaag een garantie op het rendement.

Dat is dus de reden waarom veel mensen de ratrace niet verlaten.

En nu jij een betere manier kent, houdt niets jou meer tegen om een werkelijk ​​rijk leven op te bouwen!

Om armoede op oudere leeftijd te voorkomen, moet je nu nadenken over jouw financiële situatie. Als je alleen voor de lange termijn in beleggingsfondsen investeert, blijft jouw geld op tafel liggen – blootgesteld aan haaien op de aandelenmarkt en het risico lopen weggevaagd te worden bij de volgende crash. Maar als je verschillende activaklassen combineert om synergie te creëren en jouw geld van de ene investering naar de andere blijft bewegen, kun jij een constante cashflow genereren en echte rijkdom opbouwen.

Bruikbaar advies: Speel meer Monopoly!

Het klinkt misschien moeilijk te geloven, maar het geheim om financieel onafhankelijk te worden, zit vervat in het spel Monopoly. Je moet cashflow-producerende activa behouden om het spel te winnen, net als in het echte leven. Dus, zoek een groep vrienden en heb plezier. Jouw financiële toekomst zal jou dankbaar zijn!

Het belangrijkse advies? Start met de training van Chepri en leer hoe investeren en beleggen werkt, terwijl wij jou helpen en begeleiden bij jouw deals.

Veel succes, tot Chepri!

 

 

Over de schrijver
CHEPRI, het kwaliteitsnetwerk (partners & members) voor particuliere beleggers biedt jou directe toegang tot de vastgoedsector, vastgoed, kennis, netwerk, expertise én business.
Reactie plaatsen